In het kort
Op deze gemoedelijke woon- en zorglocatie kent iedereen elkaar en heerst een hartelijke sfeer.
Kenmerken
Wat maakt Lobede 100% Lobede?
Het eilandgevoel. Lobede vind je op wat gekscherend Gelders Eiland wordt genoemd. Met uitzicht over de uiterwaarden van de Rijn. Een beetje geïsoleerde ligging – eigen vervoer is bijna een must – maar dat heeft veel voordelen. Zeker als je gewend bent aan rust. Of de drukte van de stad juist achter je wilt laten. Het woongenot is hoog , want ons gebouw is door een antroposofische architect ontwikkeld. Veel ruimte. Veel licht. Balkons op het Zuiden. Mensen kiezen vaak bewust voor Lobede. Dat betekent ook dat we veel ‘typen’ bewoners hebben. Iedereen is welkom.
Hoe ervaren medewerkers de sfeer?
Wat we merken, is dat mensen die bij ons stage hebben gelopen of naast hun studie bij Lobede werkten, graag terugkomen. Ook studenten in hele andere richtingen, zoals psychologie of communicatie. Blijkbaar doen we dus iets goed! Ik denk dat de diversiteit aan bewoners daar een grote rol in speelt. Je bouwt hier waardevolle relaties op. Wat wel helpt, is als je overweg kunt met bewoners die zeggen waar het op staat. Door de ligging aan de Rijn, wonen bij ons relatief veel mensen met een scheepvaartverleden. Recht door zee types dus.
Klinkt goed! Niks meer te verbeteren dus?
We willen de eetbeleving intensiever maken. Vooral voor bewoners die moeite hebben met eten, bijvoorbeeld omdat ze minder goed kunnen slikken. Als je eten maalt, wordt het een grijze brei. Dat oogt niet aantrekkelijk, dus willen we meer aandacht geven aan de presentatie en de textuur. Ook willen we collega’s stimuleren om de bewoner wat vaker uit te dagen. Als mevrouw X elke ochtend een boterham met kaas eet, is dat op zich prima. Maar zou ze nooit trek hebben in iets anders? Daar moeten we soms iets meer naar informeren. Verbaal. Of, als dat niet lukt, non-verbaal. Als we de bewoner kunnen laten nadenken, geven we ze een stukje regie terug.
Wat is het mafste, meest ontroerende of inspirerende Lobede verhaal?
De man die op Koninginnedag en andere koninklijke feestdagen altijd voor ons ging ‘vlaggen’. Daar was hij uiterst nauwkeurig in, zodat het ritueel op precies de juiste tijd plaatsvond. Hij maakte daar een soort levenswerk van en de bewoners vonden het prachtig. Kijk, oudere mensen hebben vaak wat minder kleur in hun dag: maandagen vloeien over in dinsdagen, dinsdagen in woensdagen, enzovoorts. Door het vlaggen vond deze meneer een manier om de dagen zinvol in te vullen. En meteen wat leuks voor zijn medebewoners te doen.