Michiel - teamgezel

Michiel van de Broek  is 47 en woont in Lent.  Hij werkt sinds mei dit jaar 16 uur per week als teamgezel bij Pleyade, op Tertzio in Elst.  Lees hier hoe hij deze nieuwe functie ervaart.

teamgezel Pleyade

Ik help graag mensen. In mijn vorige baan bij een klantencontactcentrum kon ik dit alleen telefonisch doen. Ik miste daar het persoonlijke contact. Toen ik op Facebook een vacature voor teamgezel bij Pleyade zag, werd ik daar zo blij van, dat ik direct heb gesolliciteerd. In mijn rol als teamgezel kan ik écht met mensen werken en actief bezig zijn. Ik werk 16 uur per week, verdeeld over vier avonden van 16.30 tot 20.30 uur. Ik heb hiernaast geen andere baan. Mijn vrouw werkt overdag en zo heb ik alle tijd om voor onze dochter van drie te zorgen.

Stap voor stap

Ik ondersteun een team dat zorgt voor vijftien bewoners. Zo dek ik de tafel en help bewoners waar nodig met eten. Ook spring ik bij in de keuken met brood snijden of afwassen. Wanneer mijn zorgcollega’s pauze hebben, blijf ik in de huiskamer. Bewoners die hulp willen om naar het toilet of naar hun kamer te gaan, kunnen dan bij mij terecht. In de avond ondersteun ik mijn collega’s met het naar bed brengen van cliënten die dit niet meer zelf kunnen. Ik doe dit werk nu een paar maanden en breid mijn werkzaamheden stap voor stap verder uit. Ik mag alleen werkzaamheden zelfstandig doen, waarvoor geen diploma nodig is. Andere werkzaamheden doe ik samen met of onder begeleiding van een collega, zoals het werken met een tillift.

De zelfstandigheid is heel belangrijk

Als je heel helpend bent ingesteld, zoals ik, gebeurt het wel eens dat hier handig gebruik van wordt gemaakt. Laatst vroeg een mevrouw of ik een ijsje kon halen. Collega’s die mij met het ijsje voorbij zagen komen, moesten lachen. Het bleek dat mevrouw prima zelf met haar rolstoel overal komt, maar ze vond het wel makkelijk dat ik er was. Ik heb inmiddels geleerd dat helpen niet altijd betekent dat je iets voor iemand doet, maar dat je iemand ook kunt helpen door hen het zelf te laten doen. De zelfstandigheid is heel belangrijk. Zo wil mevrouw Sterk graag fietsen op de hometrainer. Ik help haar met opstarten en blijf erbij terwijl ze aan de slag gaat. Dan hebben we samen leuke gesprekken.

Ik geniet van hun verhalen

Voor dit werk moet je geduldig zijn, je eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen en vooral goed kunnen reflecteren. Je houding is heel bepalend voor hoe mensen op je reageren. Soms is het lastig in te schatten wat iemand nog zelf kan. Gelukkig helpen mijn collega’s daarbij. Ik krijg ook wel eens aanwijzingen van bewoners, dat is een mooie wisselwerking. Ik leer ze steeds beter kennen en geniet van hun verhalen, hun grapjes en zelfs hun gemopper. Laatst maakte ik met een mevrouw met dementie een wandelingetje rond Tertzio. Zij is er nog steeds van overtuigd dat ik haar op het verkeerde adres heb teruggebracht en vertelt me dat elke keer als ik haar zie. Of ze nog met mij wil wandelen? Ik weet niet of ik dat nog wel durf! Dankzij de lol van het omgaan met ouderen en de verrassingen die dit iedere dag brengt, ga ik iedere keer weer met een blij en tevreden gevoel naar huis.

Deel dit verhaal

Faye - vakantiekracht

"Geld was niet mijn grootste drijfveer, maar het goede salaris was natuurlijk wél een fijne bijkomstigheid."

Lees het verhaal

Wij gebruiken cookies op de website. Anonieme analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we werkenbijpleyade.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord