Belinda - zorggezel

Belinda Panka (48) verruilde de kapsalon voor het werk als vrijwilliger op Eldenstaete in Arnhem-Zuid. Toen ze twee jaar geleden als zorggezel aan de slag kon op Eilandstaete, een locatie in hetzelfde stadsdeel, besloot ze de overstap te maken. Lees hier haar verhaal.

Samen op pad

Als vrijwilliger bij Eldenstaete werkte ik op een woongroep met mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking (NAH). Hier op Eilandstaete zijn de bewoners nog volledig bij de tijd en woont iedereen op zijn eigen appartement. Andere mensen en een totaal andere omgeving. Dat vraagt om een andere werkwijze en dat was in begin wel even wennen.
Ik kom hier op vaste dagen, dus de bewoners weten precies wanneer ik er ben. Die vaste structuur bevalt me erg goed.  Ik zie mijzelf als een maatje voor de ouderen en mijn werk als zorggezel vul ik op mijn eigen manier in. Wij hebben een duo scootmobiel op Eilandstaete en dat is echt onze trots! Ik ben er altijd mee op pad. Met de een ga ik naar Kronenburg om samen haar kleding te kopen, met een ander plof ik neer op het terrasje van de tennisclub, waar hij vroeger speelde. Andere bewoners hebben juist weer voldoende aan een goed gesprek.

Vriendschappen

Zorggezel is echt één-op-één werk, individuele aandacht, maar ik vind het ook belangrijk dat we als groep wat ondernemen. Een aantal van onze bewoners leeft vrij geïsoleerd en heeft geen behoefte aan de verhalen van een ander. Maar soms voelt iemand zich écht alleen. Door onze uitstapjes leren ze elkaar beter kennen. Hierdoor ontstaan vriendschappen en zoeken mensen elkaar makkelijker op als ze even aanspraak nodig hebben. Dat vind ik geweldig om te zien! Of gewoon om samen een biertje te drinken. Met de dames gaan we een dagje picknicken op Rijkerswoerd en met de mannen gaan we bijvoorbeeld vissen. We zijn laatst nog met een groep bewoners en collega’s naar de film The Lion King in de bioscoop geweest. Dat was echt een feestje!

Een groot hart

Voor dit werk is inlevingsvermogen heel belangrijk. Je moet je goed kunnen verplaatsten in een ander. Elke bewoner is uniek, dus je moet ook snel kunnen schakelen. Verder is een groot hart en zorgzaamheid belangrijk. Ik vraag mezelf regelmatig af: als ik hier zou wonen, hoe zou ik dan benaderd willen worden? En daar handel ik naar. Ik kan goed door mensen heen prikken. Een bewoner die verbitterd is, heeft daar vaak een goede reden voor. Ik probeer een beetje glans aan hun leven te geven.
Zo wilde een bewoner graag nog een keer carnaval vieren. Samen zijn we verkleed naar Huissen gegaan. Daar stonden we met de rollator en een biertje tussen de feestende mensen. Die twinkeling in zijn ogen was onbetaalbaar. Ik heb mijn mobiel altijd bij me en als ik met bewoners op pad ga, maken we veel selfies. Dan zeg ik: “Kom, we gaan nieuwe herinneringen maken!” Ik vind het heel belangrijk om herinneringen op te halen en nieuwe herinneringen te maken. En het mooiste is dat er op zulke momenten herinneringen naar boven komen.

Speciale band

Ik heb echt een band met de bewoners en als iemand overlijd, kan ik daar verdrietig van zijn. Zo was er een mevrouw, ik noemde haar ‘the queen, echt een geweldig mens. Ik maakte bij onze begroeting altijd een diepe buiging. Prachtig vond ze dat! Dan deed ik haar kapsel en make-up en gingen we samen wandelen, of reden langs de McDrive en aten het op in de auto. Ze had daar zoveel lol van omdat ze dat niet kende. We hadden dan uitgebreide gesprekken over van alles. Toen zij overleed vroeg haar familie of ik nog een keer haar kapsel en make-up wilde doen. Dat was heel bijzonder. Ik ben er trots op dat ik een échte vriendin van 89 jaar heb gehad. Hoe mooi is dat?

Deel dit verhaal

Marieke - teamhoofd Behandeldienst

“Ik wilde graag werken in een organisatie met een maatschappelijke rol, waarbij de verbinding met mensen belangrijk is. Dat vond ik bij Pleyade.”

Lees het verhaal

Wij gebruiken cookies op de website. Anonieme analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten monitoren en verbeteren we werkenbijpleyade.nl. Lees meer

Ik ga niet akoord